Jeśli posiadasz konto na portalu - zaloguj się, jeśli go nie posiadasz zarejestruj się.
Pierwiosnek (Phylloscopus collybita)
Systematyka
rząd: wróblowe (Passeriformes)
rodzina: pokrzewkowate (Sylviidae)
gatunek: Pierwiosnek (Phylloscopus collybita)
Charakterystyka/ morfologia
Niewielki ptak, znacznie mniejszy od wróbla, o brunatno oliwkowym wierzchu i brunatnobiałym spodzie ciała, ze słabo zaznaczonym żółtawym odcieniem na gardle i piersi. Brew ma stosunkowo krótka żółtawą i mało wyraźną. Ciemne nogi i dziób. Wyglądem przypomina inne świstunki, lecz łatwo go rozpoznać po śpiewie. Głos wabiący : żałosne w tonie ” fjuit ”, śpiew: głośne i monotonne „cilp, calp, cilp” wydawane kilkanaście razy pod rząd, zarówno w okresie lęgowym jak i podczas migracji. Długość ciała 10 do12,5 cm, rozpiętość skrzydeł 15 do 21 cm, waga 7 do 10 g. Wędrowny. Przylot pod koniec marca, odlot od końca sierpnia do listopada. Sporadycznie spotykany też w miesiącach zimowych. Można je obserwować pojedynczo lub w niewielkich grupach.
Biotop/ preferencje pokarmowe
Pospolity w liściastych lasach , zagajnikach i parkach na peryferiach miast. W okresie wędrówek pojawia się na terenach otwartych, w miejscach, gdzie występują pojedyncze drzewa bądź luźne zakrzaczenia. Zjada owady, pajęczaki znajdowane głównie na liściach Lu złapane w locie. W niewielkim stopniu owoce i nasiona.
Rozwój osobniczy
Wyprowadza dwa lęgi. Samce mogą kojarzyć się równocześnie z dwiema, wyjątkowo z trzema partnerkami. Gniazdo w kształcie pieca z otworem skośnie z boku, ukryte tuz nad ziemia, wśród traw i zarośli, uwite z suchych źdźbeł, korzonków, wysłane sierścią, i piórkami buduje sama samica. Ona także wysiaduje przez 13 dni jaja , których składa 5 – 7. Są one białe, niezbyt gęsto usianych czarno czerwonymi kropkami . W karmieniu młodych samica też ma wiekszy udział niż samiec. Karmi młode przez 12 - 14 dni wyłącznie żywymi owadami.Gdy pisklęta z pierwszego lęgu są niezależne , para przystepuje do drugiego lęgu.
Status gatunku
Gatunek objęty ścisłą ochroną gatunkową.
Przygotowała: Wanda Kula
pasjonatów i miłośników o różnorodnym doświadczeniu i osiągnięciach.